BEDRUKKEN VAN PRODUCTEN.
TAMPONDRUK.
Tampondruk is een indirecte vorm van drukken. In een metalen plaatje met een fotografische laag worden verdiepingen gemaakt door het plaatje met daarop de film met het te bedrukken beeld te belichten. Na belichting wordt het plaatje (cliché) uitgewassen in een vloeistof op alcohol basis waardoor het niet belichtte deel (het zwarte deel van de film) wordt uitgediept.
Deze uitgediepte delen worden gevuld met inkt. Deze inkt wordt opgenomen door een siliconenstempel (de tampon). De tampon brengt de inkt over op het te drukken product. Doordat siliconen elastische zijn kan deze zich aanpassen aan ieder te bedrukken artikel. Hierdoor is het mogelijk om ook op een oneffen oppervlak te drukken. Er kan gekozen worden welke hardheid, vorm en grootte de tampon krijgt. Deze keuze wordt gemaakt op basis van het te bedrukken oppervlak.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat tampondruk de beste druktechniek is om ronde, holle, bolle producten, maar ook vlakke producten te voorzien van een scherpe bedrukking.
Het technisch maximale drukformaat in 1 kleur is 150 x 60 mm.
Bij 2 of meer kleuren druk is dit formaat 80 x 60 mm.
Donkere ondergronden zijn door de zeer geringe inktopbrengst moeilijk dekkend te drukken. Daardoor is het onmogelijk poreuze (met name textiel) oppervlakte te drukken.
ZEEFDRUK
Directe zeefdruk
Zeefdruk is een techniek waarbij een fijn gaas van polyester of staal wordt gespannen over een aluminium raamwerk. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een lichtgevoelige laag die wordt belicht met een positief film. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden na het belichten uitgewassen met een hogedrukspuit zodat op die plaatsen inkt doorlatende plekken ontstaan in het zeefraam.
Men brengt de inkt op het raam aan en drukt deze m.b.v. een rakel uit zodat de vorm van het sjabloon op het te bedrukken voorwerp wordt afgedrukt.
Deze techniek kan worden herhaald met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt.
Promotion Products Services heeft de volgende zeefdruktechnieken in huis:
VLAKZEEFDRUK
Hieronder vallen alle platte artikelen met een maximale hoogte van 10 cm welke alleen stabiel en met een 3 punts aanleg in meerdere kleuren te drukken zijn.
TEXTIELZEEFDRUK
Hieronder vallen alle textiel producten. Promotion Products Services kan in max. 8 kleuren middels automatische carrousels textiel bedrukken.
PENNENZEEFDRUK
Hieronder vallen alle kleine, ronde niet tabs toelopende artikelen. Pennen met een vaste clip kunnen met een mal in meerdere kleuren bedrukt worden. Overige artikelen in max. 1 kleur.
Transferdruk
Digitale transfers (DTF)
Deze techniek maakt het mogelijk om fullcolour afbeeldingen op een transfer te bedrukken.
Deze fullcolour afbeeldingen hebben een hoge kwaliteit en zijn zeer goed was bestendig.
Een DTF bedrukking op een shirt voelt zacht en flexibel aan.
ZEEFDRUK transfers
Dit is een indirecte zeefdruktechniek waarbij de bedrukking in spiegelbeeld op een papieren drager wordt gedrukt. Daarna wordt in de laatste bedrukking granulaat poeder (lijm) gestrooid waarna de bedrukking d.m.v. hittepersen wordt overgezet op het artikel.
Zeefdruk geeft meer dekking als tampondruk waardoor in sommige gevallen een zeefdruk te verkiezen is boven tampondruk (bijvoorbeeld een zwarte geschenkdoos met een rode bedrukking).
Het technisch max. drukformaat van de verschillende zeefdruktechnieken:
- Vlakzeefdruk; 30 x 30 cm. Op een paraplu max. 15 x 15 cm.
- Textielzeefdruk; 40 x 60 cm.
- Pennenzeefdruk; 4,2 x 1,3 cm (afhankelijk van de diameter van het product)
- Transferzeefdruk; Max. 35 x 25 cm (i.v.m. het formaat van de hittepers)
ETSEN
Etsen is een oppervlaktebehandeling waarbij een oppervlak met een vloeibaar middel behandeld wordt waarmee het reageert.
Hierbij treedt een chemische reactie op waarbij het oppervlak gedeeltelijk oplost, in het geval van een metaal en een zuur een redox (roestvorm) reactie. In feite zou men het een vorm van gecontroleerde, gewenst corrosie kunnen noemen.
Deze druktechniek is dan ook alleen mogelijk op blanke, ongelakte metalen, zoals aluminium en metaal.